Jedne z najlepszych gofrów jakie jadłam:) Taka ilość ciasta wystarczy na ok. 12 dużych gofrów
w formie serduszka lub 24 sztuki małych prostokątów.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżeczek cukru do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
Oddzielić żółtko i białko. W dużej misce rozbełtać żółtko, dodać mleko, olej, cukry, proszek do pieczenia,
sól, mąkę - zmiksować. Osobno ubić białko i delikatnie dodać do ciasta. Gofrownicę mocno rozgrzać,
piec aż ładnie się zarumienią.
Gofry podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz