środa, 1 kwietnia 2015

Gofry




Jedne z najlepszych gofrów jakie jadłam:) Taka ilość ciasta wystarczy na ok. 12 dużych gofrów 
w formie serduszka lub 24 sztuki małych prostokątów. 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek cukru do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
Oddzielić żółtko i białko. W dużej misce rozbełtać żółtko, dodać mleko, olej, cukry, proszek do pieczenia, 
sól, mąkę - zmiksować. Osobno ubić białko i delikatnie dodać do ciasta. Gofrownicę mocno rozgrzać, 
piec aż ładnie się zarumienią.

Gofry podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz