czwartek, 2 kwietnia 2015

Florentynki migdałowe


Ciasteczka bezglutenowe, smaczne ale osobiście nie przepadam za bakaliami w takiej postaci.

Składniki:
  • 200 g całych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich 
  • sok i otarta skóra z małej pomarańczy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 60 g masła
  • 100 g suszonej żurawiny
Migdały i orzechy wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut w temperaturze 180°C,
studzimy je drobno siekamy lub mielimy w młynku. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. W garnku na małym ogniu podgrzewamy: masło, miód, cukier i sok - gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy: migdały, orzechy i żurawinę.Ciasto schodzić i wstawić do lodówki na 30 min. Łyżką nakładamy ciastka na formę wyłożoną papierem, zachowujemy odstęp ok. 6 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 12-15 minut.


Ciasto z garnka wlałam na blaszkę, schłodziłam w lodówce a po upieczeniu pokroiłam na kwadraciki. Są dosyć ciemne, bo użyłam ciemnego cukru.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz