wtorek, 3 lutego 2015

Konfitura z płatków róży


Osobiście to robiłam wszystko na oko, dla osób które wolą proporcję znalazłam na stronie
Warto chociaż raz zrobić tą konfiturę, ten zapach i ten smak :) 
Polecam również kąpiel z płatkami róż.

Płatki z dzikiej róży należy zbierać na początku kwietnia podczas suchej pogody.
W domu należy je oczyścić i obciąć gorzkie białe końce.

Składniki:
  • 250 g płatków z dzikiej róży
  • woda
  • 300 g cukru
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Do garnka wlać trochę wody na dno (ok. 750 ml - 1 litra) zagotować dodać płatki.
Gdy ponownie woda się zagotuje, płatki wyciągnąć z wody i dodać cukier
(aż ugotuje się syrop). Wrzucić płatki i gotować na małym ogniu. Odstawić
konfiturę do ostygnięcia i zagotować ponowie dodając sok z cytryny lub
kwasek cytrynowy. Jeszcze ciepłe przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz