czwartek, 12 lutego 2015

Donaty cynamonowe


Bardzo proste w wykonaniu. Idealne dla wielbicieli cynamonu :)

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 14 g drożdży suchych lub 28 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru pudru (1/4 do ciasta, 3/4 do obtoczenia)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (wódki) 
  • 4,5 szklanki mąki
  • 220 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu (do obtoczenia)
  • olej do smażenia 
Mleko podgrzać na małym ogniu - mleko ma być letnie ( jak będzie za gorąco to zabije drożdże)
Mąkę przesiać z drożdżami suchymi lub ze świeżymi zrobić rozczyn (drożdże+ 2 łyżki cukru pudru+mleko) odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodać masło, dodać 1/4 szklanki cukru pudru i pozostałe składniki. Mieszać aż wszystko dobrze się połączy. Odstawić do wyrośnięcia 45-60 min.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć koła o średnicy 8 cm i w środku o średnicy 4 cm.
Smażyć na oleju ok 2-3 min na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik papierowy, a następnie obtoczyć we w wcześniej przygotowanej posypce (cukier puder z cynamonem).


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz