czwartek, 12 lutego 2015

Pączki - Thermomix

Składniki:
  • 125 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 70 g masła
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 20 g wódki lub spirytusu
Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże , masło i cukier podgrzać 1 min/37C/obr.1
Dodać pozostałe składniki, wyrobić 3 min/wyrabianie ciasta.
Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,
aż podwoi swoją objętość ok. 60-90 min.  Następnie uformować kulki i ponownie odstawić do wyrośnięcia 15-20 min.

Pozostałe składniki:
  • smalec lub olej do smażenia
  • 200 g nadzienie 
  • cukier puder
W garnku rozgrzać tłuszcz, Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Nadzienie przełożyć do szprycy i nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz