czwartek, 16 października 2014

Szarlotka klasyczna


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka masła/ margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier cynamonowy do posypania***
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Nadzienie: *
  • 1 kg kwaskowatych jabłek 
  • 3/4 szklanki cukru**
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka myjemy, obieramy i drobno kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

Formę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto umieszczamy nadzienie i przykrywamy je drugą częścią ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
Na koniec ciasto posypujemy cukrem cynamonowym.

Smacznego :)

* Polecam również jabłka wymieszać z morelami w proporcji pół na pół. Dodać jeszcze 1-2 łyżki sparzonych rodzynek
** Jeżeli macie słodkie jabłka to 1/3 lub 1/4 szklanki cukru
*** Drobny cukier wymieszany z cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz