Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 kostka masła/ margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier cynamonowy do posypania***
Nadzienie: *
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 3/4 szklanki cukru**
- 1 łyżeczka cynamonu
Formę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto umieszczamy nadzienie i przykrywamy je drugą częścią ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
Na koniec ciasto posypujemy cukrem cynamonowym.
Smacznego :)
* Polecam również jabłka wymieszać z morelami w proporcji pół na pół. Dodać jeszcze 1-2 łyżki sparzonych rodzynek
** Jeżeli macie słodkie jabłka to 1/3 lub 1/4 szklanki cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz