- 1 kostka masła lub margaryny (250g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do siatki i zamrozić (2 godziny).
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
- pół kostki miękkiego masła (125 g)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami.
Dodatkowo:
- brzoskwinie w syropie, w puszce (ja zużyłam 2 puszek po 400 g każda)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie odsączyć, pokroić. Białko ubić na sztywno z cukrem.
Blachę 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Jedną część wyłożyć na spód, następnie wyłożyć masę serową, brzoskwinie, ubite białka i na wierzch drugą część ciasta.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 180.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 180.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz