wtorek, 8 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami


Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do siatki i zamrozić (2 godziny).

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami.

Dodatkowo:
  • brzoskwinie w syropie, w puszce (ja zużyłam 2 puszek po 400 g każda)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie odsączyć, pokroić. Białko ubić na sztywno z cukrem. 

 Blachę 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Jedną część wyłożyć na spód, następnie wyłożyć masę serową, brzoskwinie, ubite białka i na wierzch drugą część ciasta.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 180.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz