wtorek, 8 kwietnia 2014

Sernik na zimno

Składniki:
  • 2 galaretki
  • 6 płaskich łyżek żelatyny
  • 0,5 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklana cukru
  • 800 g serków homogenizowanych
  • owoce

Rozpuścić galaretki osobno: jedną w 2 szklankach wody (na górę), drugą w 1 szklance wody (do ciasta). Rozpuścić żelatynę w 1/6 szkl. wody.
Utrzeć mikserem masło, dodać żółtka i cukier. Do masy dodawać serek, cały czas miksując.
Dalej dodać ciepłą (nie gorącą!) galaretkę i żelatynę – dalej miksować.
Pianę z białek ubić i dodać delikatnie do masy. Przełożyć to formy.
Odstawić do chłodnego miejsca aż masa stężeje. Ułożyć owoce i zalać galaretką.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz