Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Składniki na spód:
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g mąki tortowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do
formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170'C.
Składniki na nadzienie:
- 300 ml powideł śliwkowych
- 10 suszonych śliwek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- duża szczypta cynamonu
Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną
czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je
czekoladą, dekorujemy orzechami lub suszonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz