piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek śliwkowo-czekoladowy


Składniki na spód:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170'C.

Składniki na nadzienie:
  • 300 ml powideł śliwkowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • duża szczypta cynamonu
Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy orzechami lub suszonymi śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz