piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek marcepanowo-śliwkowy


Składniki na spód:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać miękki marcepan pokrojony na małe kawałki. Dobrze utrzeć. Dodaj jajka, mąkę i skórkę pomarańczową. Zmiksuj. Ciasto rozsmaruj na blaszce 20x30 wyłożonej pergaminem. Piecz 12-15 minut w temperaturze 190'C. 

Składniki na pierwszą warstwę:
  • powidła śliwkowa
  • płatki migdałowe
Ciasto przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Oba blaty posmaruj powidłami, jeden posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim (posmarowaną stroną).

Do polania na wierzch:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego
Białą czekoladę roztop na parze, dodaj likier migdałowy, ostudź. Gdy masa zacznie gęstnieć, polej wierzch mazurka. Odstaw do zastygnięcia.

Składniki na masę czekoladową:

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekolady - zmiksować. Przełożyć do szprycy i udekorować brzegi. 

Do dekoracji:

  • 100 g płatków migdałowych
  • czekolada, orzechy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz