Mazurek marcepanowo-śliwkowy
Składniki na spód:
- 200 g masy marcepanowej
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać miękki marcepan pokrojony na małe kawałki. Dobrze utrzeć. Dodaj jajka, mąkę i skórkę pomarańczową. Zmiksuj. Ciasto rozsmaruj na blaszce 20x30 wyłożonej pergaminem. Piecz 12-15 minut w temperaturze 190'C.
Składniki na pierwszą warstwę:
- powidła śliwkowa
- płatki migdałowe
Ciasto przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Oba blaty posmaruj powidłami, jeden posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim (posmarowaną stroną).
Do polania na wierzch:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2-3 łyżki likieru migdałowego
Białą czekoladę roztop na parze, dodaj likier migdałowy, ostudź. Gdy masa zacznie gęstnieć, polej wierzch mazurka. Odstaw do zastygnięcia.
Składniki na masę czekoladową:
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekolady - zmiksować. Przełożyć do szprycy i udekorować brzegi.
Do dekoracji:
- 100 g płatków migdałowych
- czekolada, orzechy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz