Biała babka przygotowana w kąpieli wodnej. Z gęstym lukrem lub czekoladową polewą. Babka delikatna w smaku - rozpływająca się w ustach. Do jej przygotowania będziecie potrzebować specjalnej formy do babki gotowanej, z kominkiem i pokrywką. Przepis pochodzi w mojego ulubionego blogu. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 250 g masła
- 5 dużych jajek lub 6 małych
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, do smaku)
- 1½ szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, pomarańczowy, waniliowy
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką.
Formę do babki gotowanej wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto, wyrównać. Szczelnie zamknąć formę.
Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudzić, przełożyć na paterę.
Po wystudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wody
1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - wody.
Polewa czekoladowa:
- 40 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz