czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka jogurtowa


Idealna babka na każdą okazję. Z podanych składników wyszły mi dwa baranki. Serdecznie polecam.

Składniki:
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego (8 g)

Jajka (w całości) ubić mikserem. Dodawać stopniowo oba cukry, cały czas ubijając. Dodać jogurt, olej, zmiksować. Dodać mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. (W formie baranka piekłam 40 min). Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem lub białą czekoladą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz