czwartek, 3 kwietnia 2014

Żydek




składniki:
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu

W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać aż całkiem się rozpuści.
Kakao rozpuścić z wodą  (dobrze wymieszać) i dodać do garnka, wymieszać. 
Odłożyć 0,5 szklanki na polewę.
Po ostudzeniu dodać do garnka: dżem, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - zmiksować.
Ubić białka i dodać delikatnie do ciasta. Przełożyć do formy
Piec w 180 około 30-40 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto oblać polewą, którą wcześniej odłożyliśmy. 
Polewę można posypać np. kokosem lub migdałami.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz