- 4 jajka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżki dżemu
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać aż
całkiem się rozpuści.
Kakao rozpuścić z wodą (dobrze wymieszać) i dodać do garnka, wymieszać.
Odłożyć 0,5 szklanki na polewę.
Po ostudzeniu dodać do garnka: dżem, mąkę, proszek do pieczenia
i żółtka - zmiksować.
Ubić białka i dodać delikatnie do ciasta. Przełożyć
do formy
Piec w 180 około 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
Ciasto oblać polewą, którą wcześniej odłożyliśmy.
Polewę można posypać np. kokosem lub migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz