Składniki na ciasto kruche:
- 250 g masła
- 250 g mąki krupczatki lub pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce, 3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy i podpiec w 190 C na 15-20 min aż się przyrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cukier waniliowy, budyń i olej.
Na podpieczony spód wylać piankę i na górę ułożyć maliny i przysypać ciastem (1/4 która nam pozostała). Piec w temperaturze 190 C około 30-40 min.
Przepis ze strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz