sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto kruche z malinami



Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g masła
  • 250 g mąki krupczatki lub pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce, 3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy i podpiec w 190 C na 15-20 min aż się przyrumieni. Odstawić do ostygnięcia. 

Składniki na piankę:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500 g malin 
  • cukier puder do oprószenia 
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cukier waniliowy, budyń i olej.
Na podpieczony spód wylać piankę i na górę ułożyć maliny i przysypać ciastem (1/4 która nam pozostała). Piec w temperaturze 190 C około 30-40 min.



Przepis ze strony


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz